6000 eilanden
Restjes of overblijfsel
Naast de typische olijven, chorizo, ham, kaas en noten, verschijnen kleine porties van wat men normaal kookt als een hoofdgerecht. Een kleine portie paella , stoofpotje etc. Dit kunnen natuurlijk heel goed restjes zijn van een gewone maaltijd, maar de naam "Tapas" is hier niet van afgeleid.
Deksel of bedekken
De oorsprong van de 'tapa' is omstreden, maar vast staat dat het woord 'tapa' (meervoud 'tapas') is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', wat afdekken of bedekken betekent. 'Tapa' is dan ook letterlijk te vertalen als 'deksel'. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een kan of glas met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in de drank zouden komen.
Kleine of lichte maaltijd
Men zegt dat de Spaanse koning bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te voorkomen dat deze te snel naar het hoofd zou stijgen.
Een tapa (meervoud is "tapas") is dus niets anders dan een borrelhapje, het is dus oorspronkelijk niet de bedoeling om tapas als een maaltijd te nuttigen zoals wij dat tijdens onze vakantie doen.
Spanjaarden eten tapas in de tijd tussen lunch en diner of s`avonds laat, ruim na het avondeten. En een Spanjaard neemt de tijd voor zijn tapas; hij zal niet gauw meer dan één tapa per glas bestellen.
Sydney
Sydney is wel de grootste en oudste stad in Australië en telde in 2013 4.757.083 inwoners.
We kennen Sydney van het Sydney Opera House , de Harbour Bridge en de Olympische spelen van 2000.
Canberra
Canberra wordt in 1927- na jaren van strijd tussen Melbourne en Sydney,de hoofdstad van Australië.
Al jarenlang bestond er een discussie over de hoofdstad van Australië. De twee grootste steden, Melbourne en Sydney, maakten beiden aanspraak op de titel. Toen Australië in 1901 een federale grondwet kreeg moest er toch een stad worden gekozen waar het parlement kon zetelen. Dit werd Melbourne, maar er mocht niet aan de stad worden gerefereerd als hoofdstad, maar slechts als ‘tijdelijke regeringszetel’. In 1911 werd een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuwe hoofdstad. Het winnende ontwerp was van de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin. In 1913 begon de bouw van de stad en deze was voltooid in 1927.
In Parijs natuurlijk
Het bekendste stokbrood is de baguette - "stokje".
De vorm van de baguette zoals we die kennen dateert uit de jaren '20 van de vorige eeuw. Het lange dunne brood ontstond als antwoord op een wet die het bakkers verbood te werken tussen 22.00 en 04.00 uur. Daarmee werd het praktisch onmogelijk de tot dan toe gebruikelijke ronde broden te bakken. Bakkers ontwikkelden daarom een smal, dun brood dat sneller gebakken kan worden. Ze noemden hun trouvaille 'baguette' - 'stokje'. Het werd een doorslaand succes.
Niet in Frankrijk, maar in Oostenrijk in Wenen
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk "stokje"). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. Het recept en de bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd.
Het andere Franse broodicoon is natuurlijk het croissantje, rond 1683 in Wenen ontdekt maar pas twee eeuwen later in Parijs geïntroduceerd door een Weense zakenman. De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
In Saint Brieuc, een dorpje in Bretagne
Stokbrood: dat staat eigenlijk bij elke maaltijd op tafel. De Fransen vegen er hun soepkommen en borden mee schoon en gebruiken het dus als bestek: ze eten met brood en vork.
Bij de jongere generatie moet brood concurreren met ontbijtdrankjes, muesli, snelle happen tussen de middag. Brood verliest zelfs beetje bij beetje zijn functie als stukje extra bestek en sausopnemer.